Postkort fra Chicago.

Computer-aided Detection (CAD).

Eller som nogen mindre forsigtigt kalder det: Computer-aided Diagnosis.

Blandt en stor mængde meget spændende oplevelser fra RSNA (Radiological Society of North America) mødet i november 2001 i Chicago, vil jeg fortælle om én enkelt. Nemlig: Computer-aided Detection (CAD). Eller som nogen mindre forsigtigt kalder det: Computer-aided Diagnosis.

Jeg deltog den første dag på kongressen i et såkaldt refrescher kursus vedrørende spiral CT. Her fortalte foredragsholderen, at man nu kan købe en computer indeholdende CAD-software, tilslutte den til CT skanneren eller til et digitalt mammografi apparat og få angivet unormale områder. Han sagde også at, der på dette års RSNA var store firmaer, der allerede solgte systemet. Det så jeg selv senere på den tilknyttede tekniske udstilling. Foredragsholderen viste resultatet fra en tankevækkende undersøgelse af at finde lungemetastaser på CT-skanninger. I undersøgelsen var 80-90 % blevet fundet af CAD. Til sammenligning var kun helt ned til 40 % af metastaserne fundet af radiologer inden CAD, og blandt radiologerne var nogle endog eksperter.

CAD havde jeg set på RSNA tilbage i 1996. Her var det "work in progress".

CAD-systemet, der er software, bygger på en digital mønster genkendelse. Dybest set er det genkendelse af en digital talrækkefølge. I sin tid blev systemet udviklet af det amerikanske militær til automatisk at genkende fly-silhuetter på himlen. Ok! Internettet blev også konstrueret af det amerikanske militær, så her er endnu et spin off.

CAD stormer frem i radiologiske artikler. Alene i dette års 3,5 cm tykke katalog fra RSNA-mødet (der også fungerer som december særnummeret af tidsskriftet Radiology) er der 90 henvisninger til artikler, posters og foredrag om CAD, der blev præsenteret på dette års RSNA.

Her er et eksempel fra RSNA Daily Bulletin. Den daglige gratis avis på RSNA.

CAD er nu på vej ind i klinisk radiologisk praksis. Er det godt nok? Er der ikke for mange falske positive? Svarene findes blandt andet i en editorial i Radiology med titlen Computer-aided Detection: There Is No Free Lunch. Heri skriver Carl J. D'Orsi, MD (Radiology. 2001;221:585-586.): "CAD must always be used in an adjunctive manner with a knowledgeable interpreter. CAD is definitely useful in a clinical situation, we must also realize the possible drawbacks and fully understand the proper use of such a device. CAD, and for that matter any tests that we use in medicine, will not provide a free lunch".

Eller som jeg skrev her i bladet fra RSNA 96: "Den fagre nye verden kan ende med, at en kvinde får lavet en mammografi, billederne bliver automatisk aflæst af den nævnte computer, og diagnosen bliver udskrevet helt uden brug af røntgenlæger. Amerikaneren sagde så grinende til mig: "Så bliver du, som røntgenlæge, overflødig". Det tror jeg nu ikke; men karakteren af røntgenlægens arbejde ændres jo løbende med den teknologiske udvikling".

Vi vil som radiologer komme til møde CAD i fremtiden, også her i Danmark. Nogen af jer har måske allerede mødt den. Det er en teknik der vil komme patienterne og os til gode, og som vi kommer til at tage alvorligt, da den vil indgå i vores arbejde på en lang række områder - også uden for radiologien, hvor teknikken som nævnt stammer fra. Den seneste anvendelse jeg har set herfra, er at overvågningskameraer nu kan genkende efterlyste personer, og man bruger det nu forsøgsvis i Amsterdams lufthavn.

På trods af 11. september var der alligevel 52.000 registrerede personer på RSNA-mødet, og heldigvis lignede RSNA sig selv. Kontrollerne i lufthavnene var dog skærpet betydeligt. Undertegnede oplevede at blive fysisk kropsvisiteret i alt 9 gange på rejsen. Min radiologiske kunnen er dog endnu ikke blevet "kropsvisiteret" af CAD; men det kommer.

Venlig hilsen og godt nytår.

Michael Trier Aagaard

Overlæge

Røntgenafdelingen

Tarm Sygehus

6880 Tarm

Privat:

Jupitervej 16

8370 Hadsten

E-mail: miaa@post2.tele.dk

Homepage: http://www.miaa.dk